Grønn fredag- miljøets svar på Black Friday

Fredag 24.november.2017 arrangerer DNT ung i år som i fjor, grønn fredag. Grønn fredag er enn byttekveld hvor man gir friluftsklær- og utstyr et nytt liv. Utgangspunktet for denne byttekvelden er et samarbeid inngått med Protect Our Winters Norge og DNT ung. Det har blitt lansert enkle regler og tips for miljølvett og hvordan man kan holde på med friluftsliv på en mer miljøvennlig måte. 

Grønn fredag er miljøets svar på Black Friday. Nordmenn er i verdenstoppen på pengebruk i å kjøpe sport- og friluftsutstyr. Det mange nordmenn ikke er klar over er at produksjonen av eks. en lett jakke fører til utslipp som tilsvarer rundt 30 kg CO2 og at klimafotavtrykket til et par vanntette fjellsko i membran er på nesten 100 kg i CO2. (dntungoslo.no)

Nordmenn lever i et forbrukersamfunn, der vi ofte kjøper mer enn nødvendig. Dette fører til at masse klær- og turutstyr ikke blir brukt. For at turutstyr skal gjøre nytte av seg, trenger ikke turutstyret å være nytt. En jakke som har ligget mange år i skuffen, trenger ikke være utslipp, men kan faktisk gis bort til noen andre som kan ha stor glede av den.

 På grønn fredag vil brukt utstyr bytte eier ved hjelp av kombinasjonen bytting og salg sammen. Betalinga vil foregå direkte til eier via Vipps. Å bytte vil si at den som gir noe også kan ta noe. Det er viktig å poengtere at hvis man ikke lever inn noe, får man heller ikke ta noe, med mindre du kjøper noe fra salgsdelen. Hvis du vil selge utstyr, bestemmer du prisen selv. Det er mulig å levere inn klør og utstyr allerede fra mandag 20. november. Klærne/utstyret må være rene og hele og leveres på TT-brygga innenfor butikkens åpningstider 10:00-17:00.

I tillegg til å bytte og selge klær, inviterer DNTung Trøndelag til strikkekafe. Der er det mulig å ta med seg sitt eget håndarbeider eller jobbe med et av våre prosjekter. Dette kommer til å bli puter som kan legges på de forskjellige turistforeningshyttene. Perfekt tidsfordriv om du vil være tilgjengelig for evt. kjøpere, eller bare bli bedre kjent med DNTung Trøndelag. 

Vær et klimaforbilde og vis vei!  På Grønn fredag kan du bidra til å gjøre verden litt grønnere med å bytte/selge klær istedenfor å kjøpe nytt. I Trøndelag arrangerer DNT UNG Trøndelag Grønn Fredag 24.november.2017 på TT-brygga, Sandgata 30, Trondheim, mellom klokka 17-19.

Skrevet av Ingrid Mælan 13. november 2017