Velkommen til fjells med telt

nse 2020.
nse 2020. Foto: Janne Horgen Tegnander

Å gå med telt i fjellet er noe magisk og storslått. Det å kjenne på den unike frihetsfølelsen det gir å kunne slå opp teltet akkurat der man selv ønsker det; nær en bekk eller ved et idyllisk fjellvann, på en fjelltopp, i skogen eller på en frodig eng. Det er magisk det

I fjellområdene Trollheimen og Sylan har Trondhjems Turistforening både ubetjente/selvbetjente turisthytter som er åpne året rundt og i sesong større anlegg som er betjente. Vi ønsker alle velkommen til å besøke oss, enten du vil bo på hyttene eller ønsker å overnatte i eget telt. Det å kunne oppleve den flotte fjellnaturen på ulike måter er en del av den unike tilretteleggingen for friluftsliv vi har i Norge som allemannsretten gir oss anledning til.

På lik linje med regler som gjelder for dem som bor på hyttene har vi noen føringer og tips også for deg som telter, både hvis du ønsker å benytte tilbudene og fasilitetene på hyttene, men også når du ferdes i fjellområdene rundt.

Forberedelser før turen

Før du legger ut på tur anbefaler vi deg å besøke nettsiden https://ut.no:/. Her vil du finne informasjon om hyttene og hvilke fasiliteter de har. På grunn av situasjonen med covid-19 vil det sommeren 2021 være noen begrensinger på fasilitetene for deg som telter.

Har du spørsmål når det gjelder fasilitetene på hytta du skal besøke anbefaler vi at du kontakter hytta direkte (gjelder betjente anlegg) eller informasjonssentret vårt på 73 92 42 00 hvis det gjelder ubetjente/selvbetjente hytter.

I Trollheimen og Sylan har en del av den sårbare fjellnaturen særlig vern gjennom opprettelsen av landskapsvernområder og nasjonalparker. Dette medfører at du som gjest i disse områdene skal ha satt deg inn i de reglene som gjelder for ferdsel her og er klar over det når du beveger deg inn i sårbare områder. Du finner mer informasjon her:

Miljødirektoratet

Trollheimen

Sylan

Allemannsretten

I tillegg til områder med spesielt vern er vi også heldige å ha samisk reindrift i begge fjellområdene. Reindrifta er selve bærebjelken i den samiske kulturen. Dette er med på å gi deg som besøkende en unik mulighet til å oppleve noen av Norges fineste fjellområder som arbeidsplass og bærekraftig levebrød som videreføres fra generasjon til generasjon. Som gjest i reinens rike må du vise aktsomhet og ikke forstyrre disse flotte dyrene. Her et noen tips å ta med seg:

  • Vis omtanke for dyre- og plantelivet.

  • Følg merkede stier og løyper.

  • Ta med hunden din på tur, men husk at den skal være i bånd.

  • Hold deg i ro hvis du ser rein, slik at den kan trekke seg unna.

  • Bruk kikkert for å betrakte reinen.

  • Ikke forsøk å gå nær for å fotografere, kjøp heller et postkort.

  • I kalvingstida mai og juni er reinen ekstra sårbar og må ikke forstyrres.

Foto: Johannes Nikolai Antonsen

Utstyr du må ha med deg

Nå skal du begynne å planlegge det som skal med i sekken din. DNT har laget pakkelister for både sommer- og vinterturer. Disse tar ikke helt høyde for det å overnatte i telt, men er uansett en god startliste. Så får man supplere inn med det som trenges til teltturen. Under finner du begge listene.

Sommer

Vinter

Det vil være mulig å kjøpe noe proviant på våre hytter slik at du som telter ikke nødvendigvis må bære med deg alt.

På våre betjente hytter vil vi ha et lite utvalg av Drytec-middager, gass, noe pålegg, batterier, tørrmelk, varm drikke og diverse annet. Du finner utvalget i prislisten HER.

På de selvbetjente hytter vil det være mulig å fylle på med proviant fra selvhusholdlagret.

Under oppholdet

Ønske du å overnatte i telt ved våre hytter og benytte noen av de fasiliteter hytta tilbyr, må du betale en teltavgift. TTs prisliste finner du her: https://www.tt.no/hytter/

Det første du gjør nå du kommer til en turisthytte er å melde deg i resepsjonen hvis du er på en betjent hytte eller skrive deg inn hvis du er på ei selvbetjent hytte. På de betjente hyttene vil du få anvist plass der du kan sette opp teltet ditt. Som telter trengetr du ikke booke plass på forhånd, men du må alltid registre deg ved adkomst. Dette med tanke på sikkerhet og covid-19.

Telter du ved ei betjent hytte og ønsker å kjøpe middag, kan det forhåndsbestilles senest klokken 12.00 samme dag som du ankommer hytta. Det er ingen garanti for at man får sitte inne på hytta å spise. Dette på grunn av covid-19 og avstandsregler ved en full hytte. Du vil da få maten med på et brett og kan spise utenfor hytta eller i teltet ditt.

På de betjente anleggene vil du få mulighet til å dusje, benytte toalettene, tørke klær på tørkerommet, kjøpe middag og fylle på med proviant. 

På de selvbetjente hyttene vil du få benytte toalettene og fylle på med proviant (men ikke tilberede maten inne, med tanke på smittevern for øvrige gjester som bor på hytta).

Med dette håper vi at du som telter vil få fantastiske turer i våre fjellområder og tar med deg gode opplevelser og minner hjem! 😊

God tur og velkommen til oss!

Foto: Morten Noremsaune

Prisliste Proviant

ProduktPrisStk Pris
Gilde turmat (frysetørret) Bolognes eller Lapskaus125 kr
Gass (450 gram)130  kr
Teltplugger 10 pk220 kr25
Kakao porsjon/Solbærtoddy15 kr
Kaffe/Te porsjon10 kr
Helt brød (Jøldalshytta, Storerikvollen, Nedalshytta og Trollheimshytta)80  kr
Nugatti porsjon10  kr
Syltetøy porsjon10 kr
Leverpostei porsjon10 kr
Smør porson10 kr
Tørrmelk til 2 dl melk20 kr
Knekkebrød hel pakke35 kr
Salt/pepper/Sukker porsjonspakker (3 stk)5 kr
Fyrstikkeske15 kr
Havregrøt porsjon15 kr

Skrevet av Anne Wagner 18. juni 2021