Den første dnt-ung-dugnadsgruppa

Bli med oss på tur og dugnad!
Bli med oss på tur og dugnad! Foto: Egil A. Behrens

Høsten 2016 startet DNT Ung Trøndelag opp en egen dugnadsgruppe for ungdom. Dette er trolig den første dugnadsgruppen i DNT som er laget for ungdom av ungdom. 

Fiskåhøgda
Fiskåhøgda Foto: Andreas P. Lorentzen

Juni 2018: 

Nå er vi i gang med en ny dugnadssesong! Våre planlagte gapahukdugnader er det dessverre ikke blitt noe av ennå, grunnet at søknadsprosess med kommunen har dradd ut og ikke er ferdig. Vi dro derfor til Dindalshytta 19.-21. mai i stedet og beiset en del av hytta og gjorde andre små forbedringer der.

St.hanshelgen (forlenget), 21.-24. juni, drar vi på dugnad til Holden fjellgård (Bekkstuggu) i Snåsa for å male/beise, kappe opp ved og koble opp et USB-ladeuttak. Påmelding og info, se her: https://trondelag.dntung.no/aktiviteter/100607/859020/ 

Vi vurderer å arrangere en dugnad 10.-12. august til ubestemt sted/hytte. Og ellers håper vi på å kunne bygge gapahuk til høsten!

Holden
Holden Foto: NTT
Illustrasjon av planlagt gapahuk ved Rønningen
Illustrasjon av planlagt gapahuk ved Rønningen Foto: Andreas P. Lorentzen

Status 5. november 2017: 5 dugnader (+2 ekstradugnader) gjennomført så langt

Midt i september arrangerte vi dugnad på Orkelsjøhytta igjen! Denne gangen monterte vi solcellestrømanlegg og malte ferdig på soverommet i 2. etasje (det ble veldig freeesht) samt utvendig beising. Solcelleanlegget ble utmerket - vi er meget fornøyde med kabeltrekkingen og ikke minst belysningen både innvendig, utelyset og lyset på utedoen. Ministøvsugeren som er koblet til fungerer også godt og gir hytta et ekstra særpreg.

I oktober gjennomførte vi 2 dugnader på Bellingstua i Nord-Trøndelag. Her kappet vi ut deler av en yttervegg, bygget om bæresystemet, refundamenterte og satte inn en rullestolvennlig dør. Parallelt kjørte vi mange trillebårlass med grus til en sti som leder til døra. Dugnad nr 2 isolerte og tettet vi rundt den nye døra, monterte listverk og bygget rampe slik at rullestolbrukere med ledsager kan komme greit inn i hytta!

Nå er dagene korte og kalde, vi koser oss derfor inne med å se tilbake på den flotte innsatsen i år og planlegge dugnader for 2018! Aktuelle prosjekt er gapahukbygging på Rønningen i Bymarka, maling ++ på Dindalshytta og eventuelt snekring på Orkelsjøhytta.

Statusoppdatering 2. august 2017: 2 dugnader gjennomført

Den første dugnaden, Orkelsjøhytta helgen 23.-25. juni, var vellykket. Vi var 11 ungdom i alderen 17-26 år og jobbet iherdig (flott innsats fra alle). Bytte av veggkledning (inkludert utlekting, tilpasning til vinduer, isolering og vindtetting) tok mer tid enn antatt og noen av oss dro opp igjen påfølgende helg for å ferdigstille dette. Resultatet ble veldig bra. Ved siden av dette beiset vi deler av ytterveggene og malte mye i 2. etasje inne i hytta (samt andre småoppgaver). Hytta ser mye freshere og mer velholdt ut nå! Montering av kabler og lamper til solcellestrømanlegg samt mer maling gjenstår til høstens dugnad.

Dugnaden på Fiskåhøyden (nødbu i Sylan) var den mest omfattende og gikk over 5 dager. Vi var 9 ungdom i alderen 16-30 år og overnattet i telt (kun plass til 2 i nødbua). Avtakning av veggkledningen for å legge inn vindsperre og remontering tok mer tid enn planlagt. Heldigvis var vi ganske heldige med været og vi rakk både vindtetting av vegger og bytte av taktekking (takpapp) inkludert montering av yttertak av impregnert tre. Ved siden av disse 2 store oppgavene, beiset vi bua 2 strøk og gjorde noen andre små forbedringer. Velkommen på rastepause eller nødovernatting!

Nødbua på Fiskåhøyden etter dugnaden.
Nødbua på Fiskåhøyden etter dugnaden. Foto: Egil A. Behrens

Rullestolvennlig inngang på Bellingstua (NTT)

Nord-Trøndelag turistforening (NTT) har fått krav om å gjøre Bellingstua (selvbetjent hytte) tilgjengelig for rullestolbrukere. Det er allerede en gruset sti de 300 m inn til hytta. Vi i DNT Ung Trøndelag skal hjelpe NTT med å sette inn rullestolbred dør og utvendig rampe slik at rullestoler kan trilles inn i hytta. Dugnaden vil skje i august-september, planleggingen er nettopp startet og vi har vært på befaring! Mer info kommer senere. 1.6.2017

Bellingstua
Bellingstua Foto: Egil A. Behrens

14. mai 2017: Status i dugnadsplanleggingen:

Materialer og verktøy til sommerens dugnad på nødbua ved Fiskåhøyden er nå vel fremme under en presenning etter en lang reise via bil, tilhenger og snøscooter med hjelp fra Norsk Folkehjelp! Vi gleder oss til sommerens dugnad her og håper på godvær, selv om vi selvsagt er forberedt på regn og vind under arbeidene.

Leander og Egil har nylig vært på en befaringstur for å kartlegge aktuelle dugnadsarbeider på Orkelsjøhytta i Oppdal kommune. Turen var muligens sesongens siste skitur, og i så fall en verdig avslutning på sesongen.

Dugnaden på Orkelsjøhytta 23.-25. juni vil bli den første DNT Ung – dugnaden vi arrangerer, og arbeidsoppgavene vil primært bestå i isolering, vindtetting og bytte av ytterkledning («planker») på en av veggene, mye beising utvendig og maling i diverse farger innvendig og andre småting. I tillegg håper vi på å kunne montere deler av et solcellestrømanlegg på hytta!

Tilsynsmannen på hytta har dessuten hjulpet oss med forslag til andre små utbedringer på hytta. Vi skal snart diskutere nærmere detaljer i arbeidene med Trondhjems turistforenings driftsavdeling. Sannsynligvis vil det være arbeid for mer enn en helg, slik at vi også vil organisere en høstdugnad til hytta for å ferdigstille arbeidene. Vi må jo ikke jobbe oss i hjel første gang!

Ved siden av diverse enkle og middels vanskelige arbeidsoppgaver hvor vi skal lære mye av hverandre og få erfaring, planlegger vi god mat, mer eller mindre kontinuerlig snacksservering og fine hyggestunder (selv om samarbeidet om de praktiske arbeidene forhåpentligvis også blir hyggelig)! Hytta ligger like ved en stor innsjø (Orkelsjøen), hvor badeforholdene skal være bra. Det er vei frem til hytta om sommeren, som gjør all transport enkel.

Er du interessert i å bli med, meld deg på via påmeldingsskjema (linker i avsnittet «Dugnader 2017» under)! Det er fremdeles ganske mange ledige plasser! Har du spørsmål, ta kontakt med Egil Behrens (meg :) ) som vil være dugnadsleder på dugnadene.

Vi gleder oss!

Orkelsjøhytta, aktuelle oppgaver på våre planlagte dugnader.
Orkelsjøhytta, aktuelle oppgaver på våre planlagte dugnader. Foto: Egil A. Behrens
Orkelsjøhytta under befaring tidlig mai 2017.
Orkelsjøhytta under befaring tidlig mai 2017. Foto: Egil A. Behrens

Dugnader 2017

Hei! Vi i DNT Ung Trøndelag har nå gjort størsteparten av forberedelsene for en renovering av nødbua på Fiskåhøyden sommeren 2017. Vi har planlagt arbeidsoppgavene og kjørt materialene til Tydal og sendt det videre med scootertransport. Vi skal totalrenovere yttertaket, vindtette veggene, rette opp det innvendige bordet, skifte dør, med mer. Har du litt erfaring fra før, vil dette være ettertraktet om du har lyst til å være med (men ikke nødvendig).

Ved siden av dugnad på Fiskåhøyden, skal vi ha lavterskeldugnad på hytta ved Orkelsjøen! Her blir det hovedsakelig malearbeid, snekring av vegg, småoppgaver og sosialt samvær, samt kanskje andre enkle oppgaver som vil løfte hytta noen hakk opp! 

Datoer for dugnader er bestemt og dugnadene er hovedsakelig lagt til helger. Er du nysgjerrig? Nøl ikke med å ta kontakt med dugnadsleder Egil Behrens. Vi ser ikke bort fra at vi kommer til å sette opp og arrangere flere dugnader utover sommeren og høsten.

Status for dugnadsplanleggingen (pr 12. februar 2017)

Planleggingen av dugnaden på nødbua på Fiskåhøyden er i full gang. For et par uker siden var vi i møte med TT og diskuterte hvilket omfang av dugnadsarbeid som er fornuftig og konkrete oppgaver. Vi jobber med kostnadsestimering av aktuelle oppgaver og alternativer. Vi har fått en (nesten) tømrer med på laget, Leander. Leander og Egil var på ny befaring denne helgen (tur/retur 58 km på ski) for å sjekke tilstand på eksisterende vindtetting, mulighet for midlertidig å flytte nødtelefonanlegg, med mer. Vi hadde en flott tur. Planen videre er å diskutere endelig løsning, kostnad og materialbehov (i detalj) med TT, før vi gjør innkjøp og får alt tungt materiell transportert inn senest uka etter påske.

Når transporten til Fiskåhøyden er unnagjort, går vi i gang med planlegging av dugnadene på Orkelsjøhytta :) . 

Dugnadsoppgaver på Fiskåhøyden sommeren 2017.
Dugnadsoppgaver på Fiskåhøyden sommeren 2017. Foto: Egil A. Behrens
Nødbua på Fiskåhøyden, bilde tatt 11. februar 2017.
Nødbua på Fiskåhøyden, bilde tatt 11. februar 2017. Foto: Egil Behrens

3D-modell av nødbua på Fiskåhøyden

I 3D-modellen under kan du bevege deg rundt nødbua på Fiskåhøyden og studere fasadene og taket i detalj! Modellen er generert fra bilder tatt under befaringen. Vi ser frem til å renovere bua på dugnad og lage en ny 3D-modell av resultatet! (Bildene og modellen er laget av selveste styreleder i DNT Ung Trøndelag :) ).

Engasjer deg i dugnadsgruppa

Dugnadsgruppa trenger alltid nye engasjerte ungdom. Hvis det er en snekker eller håndverker inni deg, så er det bare å melde seg. Det er generelt ingen krav om forkunnskaper, så lenge du har lyst til å være med og lære og ha det gøy! For spørsmål og eventuelt arbeid, kontakt styret i DNT ung Trøndelag ved styreleder.